Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

 

                          NÄIN ÄKKIRIKASTUT!

 

 

Hannu Heleniuksen tehoneuvot kaikille, jotka haluavat äkkirikastua voidakseen ostaa uudet Nummelat

 

KERÄÄ PULLOJA

Helpoin ja nopein tapa kerätä rahaa kirjojen ostoja varten! Tutki ensiksi oman ja mummolan kodin kaapit. Jos paikkakunnallasi pidetään vaikkapa kesäfestareita, raveja, urheilukilpailuja tai muita yleisötilaisuuksia, varustaudu muovisäkein ja -kassein ja ota polkupyörä mukaan. Tarakalle voit kiinnittää laatikon, niin pulloja on helpompi kuljettaa.

Pulloja löytyy myös uimarannoilta, puistoista sekä talojen roskalaatikoista. Mitä kuumempi ja janottavampi päivä, sen enemmän pulloja löytyy. Dyykkaamaan kannattaa lähteä, varsinkin kaupungeissa, jo aamuvarhaisella kuuden seitsemän aikoihin, sillä muuten toiset pullonkerääjät ovat jo ehtineet tyhjentää paikat. Opit pian tietämään parhaat mestat.

 

KOTIHOMMAT

Sovi vanhempien kanssa pienistä askareista, joita voit suorittaa 3-5 euron maksua vastaan. Voit esimerkiksi imuroida olohuoneen, kantaa saunapuita, pestä isän auton, haravoida pihan, perata mummosi kasvimaata, jos hän asuu maalla, leikata nurmikon, luoda lumet pihalta, kastella parvekekukkaset, viedä roskapussin tai käydä kaupassa mummon tai naapurintädin puolesta.

 

LAITA ILMOITUS KAUPAN SEINÄLLE TAI NETTIIN

Tarjoa apuasi pientä palkkiota vastaan. Voit esimerkiksi ulkoiluttaa koiria tai auttaa vanhusta kotitöissä tai käydä hänen puolestaan kaupassa. Jos olet jo 15-vuotias tai niillä main, voit tarjoutua lapsenvahdiksi tutuille.

 

KIRPPUTORIT

Ehdota äidille, että vuokraatte lähimmältä kirpputorilta oman pöydän, jolla myytte kodin vanhaa roinaa. Laita myyntiin vanhat lelut, levyt ja kirjat, ehkä hyväkuntoisia vaatteitakin, joista olet kasvanut ulos. Älä laita korkeita hintoja. Kovakantisesta kirjasta voit pyytää 2 euroa, pehmeäkantisesta euron.

Kirpputorilla voi myydä keväisin myös pistokkaita. Jos asut maalla tai teillä on oma piha ja puutarha, kysy äidiltä, voitko ottaa monivuotisten kasvien taimia ja istuttaa ne purkkeihin. Käytettyjä kukkapurkkeja löydät ilmaiseksi hautausmaan keräilyastioista. Laita jokaiseen purkkiin tikku, johon kiinnität kirpputorilta saamasi hintalapun. Kirjoita lappuun myös kasvin nimi. Pidä hinta 1-3 eurossa. Harvinaisemmille kasveille voi laittaa vähän kovemman hinnan.

Jos asut omakotitalossa tai rivitalossa, voit perustaa oman kirppiksen. Nosta pieni pöytä tai kaksi ulos myytäviä tavaroita varten ja laita iso pahvikyltti portin pieleen, jossa lukee Pihakirppis  -  avoinna klo 12-14. Jos äiti suostuu leipomaan, voit myydä myös leivonnaisia pienissä pusseissa. Niille voi laittaa kunnon hinnan, sillä leipomistarvikkeet maksavat ja omatekoisista leivonnaisista ihmiset ovat valmiita maksamaan paljonkin.

 

MYY KUKKAKIMPPUJA KESÄISIN

Kerää luonnonvaraisia kukkia (ei rauhoitettuja kuten sinivuokkoja) ja sido ne nauhalla kauniiksi kimpuiksi. Laita kimput vesiastiaan, etteivät kukat nuokahda. Kauppaa kimppuja ostarin reunalla tai vaikkapa puiston penkillä istuville ihmisille. Pukeudu siististi, peitä lävistykset ja tatuoinnit. Vanhat ihmiset usein pelkäävät erikoisen näköisesti pukeutuneita nuoria. Heitä kannattaa lähestyä, sillä he ostavat mielellään parilla eurolla kimpun kukkia. Ole kohtelias ja ystävällinen, niin kauppa käy. Ota kaveri mukaan, jos arastelet.

Jos teillä on oma puutarha, kysy äidiltä, voitko ottaa sieltä vähän kukkia. Älä tee kimpuista kovin suuria.

 

KATUMUSIIKKI

Osaatko soittaa tai laulaa? Entä kaverisi? Ei muuta kuin liikekeskukseen tai ostarille paikkaan, jossa liikkuu paljon ihmisiä. Mukaan kippo, johon he voivat laittaa kolikoita, sekä kyltti, jossa lukee KERÄÄN RAHAA KIRJOIHIN. Jos et osaa musisoida, mutta sinulla on hyvä lauluääni, voit soittaa taustamusan levyltä ja laulaa sen tahdissa. Esiinny ystävällisesti ja iloisesti. Hämmästyt, miten nopeasti kolikoita kertyy kippoon!

 

MARJOJEN MYYNTI

Kesällä ja syksyllä kannattaa poimia marjoja luonnosta, perata ne ja laittaa puhtaaksi pestyihin muovirasioihin (säästä vaikka voirasiat ja vastaavat). Niitä voi käydä kauppaamassa naapureille tai mummolaan.

Jos olet himomarjastaja, joka kerää parissa tunnissa ämpärin täyteen, voit käydä kysymässä torikauppiaalta, ostaisiko hän saaliisi omaan myyntipöytäänsä. Yleensä onnistaa!

Sienestääkin voit, mikäli tunnet syötävät sienet tai äiti lähtee mukaan sienimetsään. Älä poimi sieniä, joita et tunne!

 

Tärkein neuvoni rahankeruun jälkeen on: SÄÄSTÄ RAHAT, kunnes tarvittava summa on kasassa. Älä osta niillä heti karkkia. Kerää kolikot talteen, ja jos kirjan hinnasta puuttuu enää vähän, pyydä loppusumma isältä tai äidiltä. Kyllä he yleensä antavat, kun ovat panneet merkille ahkeroimisesi. Voithan sanoa: Jos olen karkkilakossa, saanko siitä rahaa kirjan ostoa varten?

 

©2020 Nummelan Ponitalli - suntuubi.com